Cataracta – Tipuri de cataracta

Cataracta nucleara

Cataracta nucleara reprezinta, pe de-o parte, cel mai frecvent tip de cataracta si apare adesea, odata cu inaintarea in varsta. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii, in acelasi mod.

De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectati, dar unul dintre ei este intr-o stare mai grava decat celalalt. Acest tip de afectiune se formeaza treptat, pe parcursul a mai multor ani, formele timpurii de cataracta fiind adesea neobservabile.

Acest lucru se intampla, deoarece in acest stadiu, incetosarea nu este accentuata, deci vederea nu este grav afectata. In unele cazuri, cataracta nu se agraveaza, dar, de obicei, vederea se ingreuneaza din ce in ce mai tare odata cu trecerea anilor.

Cataracta de tip scleroza nucleara afecteaza capacitatea ochiului de a focaliza. In cazul acestui tip de cataracta, vederea la apropiere se imbunatateste, pe cand cea la distanta se ingreuneaza.

Cataracta corticala

Cataracta de tip cortical se formeaza la nivelul marginii cristalinului sau pe cortex. Acest tip este de cele mai multe ori asociat cu diabetul si este cel mai frecvent intalnit la tineri.

Cataracta de tip cortical arata ca spitele unei roti, intrucat se extinde de la marginea cristalinului spre centrul acestuia.

Printre simptomele cataractei corticale, se numara vederea in ceata si problemele de perceptie a adancimii. Descoperirile stiintifice arata ca acest tip de cataracta este corelat cu expunerea excesiva la razele UV, motiv pentru care purtarea permanenta in exterior a ochelarilor de soare cu filtru UV este foarte importanta.

Cataracta subcapsulara posterioara

Denumirea acestui tip de cataracta a fost facuta dupa localizarea sa. Ea se formeaza in spatele sacului/capsulei care mentine lentila in pozitia sa.

Daca primele doua tipuri de cataracta se agraveaza odata cu varsta, trebuie stiut ca acesta se afla in stransa legatura cu diabetul, traumatismele din zona ochilor, iradierea la nivelul fetei sau cu tratamentele de lunga durata, pe baza de corticosteroizi.

Cataracta subcapsulara apare mai frecvent la persoanele ce sufera de miopie severa si progreseaza cel mai rapid dintre toate cele trei tipuri principale.