Lentile filtru monitor
Peste 80% din persoanele care petrec cel putin doua ore pe zi in fata monitorului acuza anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrarii, ochi obositi, usturimi sau senzatie de arsura ale globului ocular, vedere dubla sau in ceata. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protectie. Creierul uman, respectiv ochiul reactioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tiparite pe hartie, in sensul ca, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite si nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continua activitate de focalizare cu ajutorul muschilor, ceea ce duce la oboseala, senzatii de usturime si arsura, simptome frecvente dupa indelungi ore in fata ecranului calculatorului.
Eforturi de acomodari succesive se produc si din cauza ca munca la calculator presupune interactiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii si cea a incaperii. Trecerea ochiului de un mediu la altul este brusca, iar efortul de acomodare, maxim. Care este solutia? Primul pas consta in examenul medical. Trebuie tinut cont de faptul ca acesta nu trebuie realizat dupa o zi in care ati utilizat calculatorul timp indelungat. Pe parcursul unor astfel de zile, ochiul dezvolta un „spasm de acomodare”, iar la masuratorile uzuale, desi nu stiti sa aveti un viciu de refractie, s-ar putea sa apara o dioptrie.
Lipsa protectiei vizuale in medii cu lumina artificiala si, in special, in fata monitoarelor de calculator poate conduce, pe termen lung, la degenerescenta maculara Lentilele de protectie sunt destinate atat emetropilor (persoane care nu au vicii de refractie), cat si ametropilor (miopi, hipermetropi etc.)