OCT – Tomografia in coerenta optica

OCT (termen abreviat din limba engleza) inseamna tomografie in coerenta optica si reprezinta una dintre investigatiile oftalmologice de ultima generatie, care permite diagnosticarea precoce, tratamentul tintit si urmarirea corecta a unei game variate de afectiuni oculare.

Tomografia in coerenta optica sau OCT este o investigatie de inalta performanta care releva (la o rezolutie de 10 microni) detalii ale tesuturilor oculare. Rezolutia OCT-ului este mai mare decat cea a computer tomografului din imagistica clasica. OCT este analog cu imagistica cu ultrasunete, cu excepția faptului că folosește lumină în loc de sunet. OCT poate funcționa ca un tip de biopsie optică și este o tehnologie puternică de imagistică pentru diagnosticarea medicală, deoarece, spre deosebire de histopatologia convențională care necesită îndepărtarea unei probe de țesut și procesarea pentru examinare microscopică, OCT poate furniza imagini ale țesutului in situ și în timp real.

 

 

De ce ar trebui sa faci un OCT?

Medicul oftalmolog poate recomanda efectuarea unei investrigatii OCT in urma unui consult oftalmologic in vederea diagnosticarii corecte a patologiei oculare pentru fiecare pacient in parte.

Efectuarea unei investigatii OCT este recomandata si pentru obtinerea unei imagini de referinta a structurii tesuturilor oculare care poate fi folosita, pe baza unor algoritmi software, pentru comparatiile cu investgatiile ulterioare in vederea stabilirii evolutiei afectiunilor oculare.

Investigatia OCT ajuta la diagnosticarea, tratarea si monitorizarea urmatoarelor afectiuni:

  • Glaucom (diagnosticare, monitorizare, decizie terapeutica, analiza evolutiei patologiei)
  • Retinopatie diabetica
  • Decolare de retina (separarea foitelor care compun retina)
  • Degenerescenta maculara legata de varsta
  • Gaura maculara
  • Edem macular
  • Uveite – inflamatii intraoculare
  • Traumatisme corneene
  • Keratoconus
  • Afectiuni ale nervului optic, altele decat neuropatia glaucomatoasa: nevrite optice (ex: in cadru sclerozei multiple)
  • Monitorizarea pacientilor tratati cu Plaquenil – maculopatia determinata de administrarea de Plaquenil in lupus eritematos sistemic

Tipuri de OCT:

OCT pol anterior – recomandat in diagnosticarea si monitorizarea glaucomului, traumatisme corneene, keratoconus etc.
OCT nerv optic – recomandat pacientilor cu glaucom, pentru diagnosticare si evaluari periodice ale starii oculare, persoanelor cu nevrite optice (din scleroza multipla si nu numai) si diferite anomalii congenitale de nerv optic etc.
OCT macular – recomandat in retinopatie diabetica, degenerescenta maculara legata de varsta, distrofii maculare, gauri maculare, decolare de retina la nivel macular, edem macular de diverse cauze, in lupus sistemic etc.
Angio OCT – recomandat in afectiuni vasculare ale retinei – ocluzii arteriale, tromboze venoase, in glaucom, in degenerescenta maculara legata de varsta, in retinopatie diabetica etc.

Leave a reply