Cataracta

Descriere generala

Cataracta este opacifierea cristalinului natural din ochiul uman. Cristalinul este pozitionat in spatele irisului si al pupilei. Rolul cristalinului este de a focaliza lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imagini clare pe retina. Opacifierea cristalinului datorita cataractei duce la distorsionarea sau chiar blocarea luminii care patrunde prin cristalin, impiedicand in acest fel producerea de imagini clare pe retina. Dezvoltarea cataractei este in general un proces gradual, in timp, datorat in principal inaintarii in varsta. Uneori insa, cataracta poate progresa intr-un ritm mai rapid. Ambii ochi pot fi afectati de cataracta, dar in general este destul de comun ca unul din ochi sa dezvolte cataracta mai repede decat celalalt ochi. >

Cauzele aparitiei cataractei

Principala cauza care duce la dezvoltarea cataractei este inaintarea in varsta. Odata cu inaintarea in varsta, structura proteinelor din interiorul cristalinului este alterata, ceea ce duce la opacifierea acestuia. Cataracta poate aparea insa si la nastere sau in primele luni ale vietii copilului, ca urmare a unor probleme ereditare sau ca urmare a unor boli contractate de mamă în timpul sarcinii. Cataracta poate sa apara si datorita diabetului sau a altor boli, precum si ca urmare a unor traumatisme oculare sau a unor inflamatii intraoculare.

Tipuri de cataracta

Cataracta congenitala
Cataracta congenitala este prezenta la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului. Cataracta congenitala trebuie operata imediat, astfel incat sa nu impiedice dezvoltarea vederii copilului.

Cataracta nucleara
Cataracta nucleara este cel mai frecvent tip de cataracta. Acest tip de cataracta se caracterizeaza prin opacifierea in principal a partii centrale a cristalinului.

Cataracta corticala
Portiunea dintre nucleul si capsula cristalinului este denumita cortex. Cand opacifierea este mai pronuntata in aceasta portiune a cristalinului, cataracta este denumita cataracta corticala.

Cataracta subcapsulara
Opacifierea portinuii din imediata vecinatate a capsulei cristalinului (a partii anterioare sau posterioare a capsulei) duce la aparitia cataractei subcapsulare.

Cataracta patologica
Cataracta patologica apare in asociere cu diabetul zaharat sau in asociere cu alte boli ale pacientului.

Cataracta complicata
Aparitia cataractei ca urmare a unor inflamatii intraoculare sau in asociere cu alte boli oculare, este cunoscuta sub denumirea de cataracta complicata.

Cataracta traumatica
Cand cataracta apare ca urmare a unor lovituri sau traumatisme oculare, cataracta este denumita cataracta traumatica.

Simptomele cataractei

Cataracta avanseaza in general in timp si duce la scaderea treptata a acuitatii vizuale. Foarte des, pacientul reclama o vedere incetosata. In general, pacientul nu are dureri.

Tratamentul cataractei la Axa Optic

Singurul tratament curativ in cazul cataractei este tratamentul chirurgical.Pre-operator se efectueaza un examen complet al ochiului si se efectueaza masuratoarea (numita biometrie) prin care se alege puterea cristalinului artificial care urmeaza a fi implantat.

Operatia de cataracta se efectueaza in clinica noastra cu aparatul de facoemulsificare , produs de firma americana Alcon, liderul mondial in domeniu. Cu ajutorul acestui aparat ultramodern, se extrage prin metoda facoemulsificarii cristalinul natural opacifiat, dupa care se implanteaza un cristalin artificial pliabil (foldabil). De cele mai multe ori acest cristalin este si prelucrat asferic.

•Operatia de cataracta se face ambulator (nu se interneaza pacientul) si la un singur ochi intr-o sedinta ambulatorie. In cazul in care ambii ochi necesita operatie, operatia se face pe rand, la fiecare ochi separat, la intervale de timp diferite (nu in aceeasi zi la ambii ochi),;
•Anestezia pentru operatia de cataracta este locoregionala (o injectie parabulbara, langa ochi) sau topica (in picaturi);
•Datorita inciziei mici (1.8mm-2.2mm) plaga chirurgicala nu se sutureaza (nu se coase), ceea ce asigura o vindecare rapida si totodata scade astigmatismul post-operator;
•Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 15 minute;
•Metoda de operatie folosita in clinica noastra asigura recuperarea si vindecarea rapida si sigura a ochiului operat;
•Complicatiile sunt, in general, minime si tratabile;

Post-operator, pacientul trebuie sa mentina pansamentul doar in cursul primei nopti dupa operatie. Tratamentul post-operator consta exclusiv in utilizarea de picaturi intr-un interval de 30 de zile. Pacientul poate relua activitatile cotidiene a doua zi post-operator.

Operatie de cataracta

Operatia moderna de cataracta efectuata in clinica noastra prin metoda facoemulsificarii consta in decuparea capsulei anterioare a cristalinului (lentila ochiului care si-a pierdut transparenta) si extragerea conținutului cristalinului opac cu ajutorul ultrasunetelor. Toate aceste manevre chirurgicale se fac printr-o plaga de 1.8mm-2.2mm. Apoi, prin aceiasi plaga se implanteaza în sacul cristalinului, ramas gol dupa extragerea continutului, un cristalin artificial foldabil care sa restabileasca vederea ochiului operat. Plaga fiind atat de mica (1.8mm–2.2mm), nu este necesara sutura ei.

Tipuri de cristaline artificiale

Cristalinele artificiale care se implanteaza in locul cristalinului natural opacifiat, sunt de mai multe tipuri:

Cristalin artificial monofocal:
Cristalinul artificial monofocal asigura o vedere utila la o distanta fixa. Acest tip de cristalin are o putere dioptrica egala pe toata suprafata sa. Cristalinul artificial monofocal nu corecteaza astigmatismul. Daca pacientul vede la distanta fara ochelari, necesita ochelari pentru vederea la apropiere (pentru citit) de +3 dioptrii sferice. Daca pacientul doreste sa citeasca fara ochelari, are nevoie de ochelari de -3 dioptrii sferice pentru vederea la distanta.

Cristalin artificial monofocal toric:
Acest tip de cristalin artificial are, in plus fata de cristalinul artificial monofocal, capacitatea de corectare a astigmatismului.

Cristalin artificial multifocal:
Cristalinul artificial multifocal, datorita particularitatilor de fabricatie, permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.

Cristalin artificial monofocal sau multifocal cu filtru galben de protectie contra UVB:
Acest tip de cristalin artificial poate fi mono- sau multifocal si are, in plus fata de cristalinele descrise mai sus, capacitatea de protectie contra UVB (luminii albastre). In timp ce unii oftalmologi considera lumina albastra nociva pentru retina, alti oftalmologi sunt de parere ca aceasta este necesara ochiului. Si in randul firmelor producatoare de cristaline artificiale parerile sunt impartite, astfel incat unele firme nu produc acest tip de cristalin.

Cristalin artificial acomodativ:
Prin miscari inainte si inapoi in sacul cristalinului, acest tip de cristalin artificial schimba puterea dioptrica a ochiului. Datorita acestei particularitati, acest tip de cristalin artificial permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.

Operatia de cataracta dureaza intre 15 si 45 de minute.

Anestezia poate fi topica (cu picaturi si unguent) sau locala (injectie peribulbara).