Fundus camera – Fotografia retinei

Fundus camera este un aparat care permite fotografierea color a fundului de ochi cu evidențierea retinei centrale și perifericea maculei și a discului optic.  Imaginile color obținute fiind foarte utile în studiul patologiei retinene.

Fotografiile fundului de ochi reprezintă documente medicale oftalmologice care înregistrează aspectul retinei și a structurilor polului posterior. Aceste fotografii permit medicului să studieze retina și să formuleze un diagnostic, să urmărească și să compare evoluția unei afecțiuni sau să urmărească efectele unui tratament.

Fotografierea fundului de ochi prezintă numeroase avantaje comparativ cu alte metode de vizualizare a segmentului posterior al ochiului:

  • Este o tehnică rapidă și simplă de executat
  • Nu este necesară dilatarea pupilei, în consecință este mai plăcută pentru pacient
  • Vizualizează o suprafață retiniană mai mare comparativ cu oftalmoscopia
  • Imaginile obținute pot fi stocate pentru urmărirea evoluției bolii, răspunsul la tratament cât și pentru analizarea acestora de mai mulți medici oftalmologi

 

Patologii diagnosticate cu ajutorul retinofotografiei

Ochii sunt oglinda corpului! Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că retina este singurul loc din corpul omenesc unde vasele de sânge pot fi examinate în mod direct. Acest lucru înseamnă că, pe lângă afecțiunile oculare, semnele altor boli cu afectare vasculară (ex : accident vascular cerebral, boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet) pot fi observate din timp cu ajutorul retinofotografiei. Semnele timpurii ale acestor afecțiuni pot apărea pe retină cu mult înainte de a observa modificări ale vederii sau simptome generale.

Patologiile ce pot fi diagnosticate și urmarite cu ajutorul retinofotografiei:

 

  • Diabetul: modificările microvasculare incipiente din retinopatia diabetică ne ajută adesea să îndrumăm pacientul spre medicul diabetolog pentru prima dată.
  • Hipertensiunea arterială: semnele clasice ale retinopatiei hipertensive sunt îngustarea calibrului vaselor de sânge cu întecuiri arterio-venoase, hemoragii în formă de flacără și exudate retiniene ce reprezintă semne de alarmă pentru un accident vascular cerebral.
  • Glaucom: retinofotografia poate dezvălui leziuni incipiente ale nervului optic cauzate de o presiune intraoculară prea mare ce comprimă vasele de sânge de la acest nivel.
  • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV): imagistica retiniană expune semnele DMLV, ca prezența drusenelor, a hemoragiilor sau remanierilor pigmentare maculare. Această patologie este cauza principală a pierderii vederii la pacienții peste 50 ani, deci retinofotografia este o investigație de bază la această categorie de vârstă.
  • Dezlipire de retină: în cazul pacienților ce acuză „flash-uri” de lumină, steluțe strălucitoare sau pete plutitoare ce obstruează vederea, retinofotografia ne permite localizarea rapidă a unei dezlipiri de retină. Această afecțiune este o urgență medicală care necesită un tratament prompt pentru a preveni pierderea permanentă a vederii, deci depistarea precoce este esențială.
  • Cancer: imagistica retiniană poate crește semnificativ șansele pacienților de a trata cu succes anumite tipuri de cancer. Imaginile de înaltă rezoluție ale retinei pot dezvălui semnele timpurii ale anumitor tipuri de cancer ca melanomul malign coroidian care conferă un aspect ușor pigmentat al retinei în stadiile incipiente. Când aceste semne sunt observate devreme, pacienții pot fi supuși unor investigații suplimentare de confirmare a diagnosticului și pot fi îndrumați imediat spre tratament pentru a preveni răspândirea cancerului în alte părți ale corpului.
  • Tumori benigne: cu ajutorul retinofotografiei, putem diagnostica și ține sub observație alte tipuri de formațiuni benigne ca hemangiomul, nevul pigmentar coroidian, melanocitomul discului optic, osteomul, astrocitomul, hamartomul sau hipertrofia congenitală de epiteliu pigmentar.
  • Ocluzii vasculare retiniene: ocluzia de venă centrală a retinei (OVCR), ocluzia de arteră centrală a retinei (OACR) și ocluziile vasculare parțiale reprezintă urgențe medicale care necesită o abordare multidisciplinară și un tratament imediat atât local, oftalmologic cât și general, cardiovascular.
  • Infecții parazitare: infețiile parazitare oculare sunt considerate cauze semnificative ale pierderii vederii la nivel mondial iar paraziții comuni care infectează în principal țesuturile oculare sunt Toxoplasma gondiiToxocara canis și Toxocara cati, genul PlasmodiumLeishmania donovaniOnchocerca volvulusCysticercus cellulosae.
  • Infecții virale: virusurile de grup ADN (herpetice) și ARN (rubeola, rubella) pot cauza retinite virale deosebit de grave. Majoritatea retinitelor virale sunt asociate cu boli sistemice, persoanele cu imunitate compromisă sunt mai susceptibile decât persoanele sănătoase să dezvolte acest gen de leziuni, iar retinofotografia ne ajută să îndrumăm pacientul spre medicul infecționist pentru un tratament general specific.
  • Infecții bacteriene: retinita din tuberculoza oculară nu este o afecțiune des întâlnită în populația generală însă prezintă o morbiditate crescută și un prognostic vizual de multe ori rezervat! Alte bacterii ce pot cauza leziuni retiniene sunt cele din grupul Bartonella („cat-scratch disease”) sau Borrelia (boala Lyme).
Leave a reply