Ptoza palpebrala este o coborare uni- sau bilaterala a pleoapei superioare (pleoapa cazuta) ca urmare a unei leziuni congenital sau dobandite a musculaturii sau inervatiei sale. Tratamentul ptozelor palpebrale(pleoape cazute) este eminamente chirurgical, cele congenitale se opereaza de regula (cu unele exceptii) in jurul varstei de 3 ani, iar cele dobandite la aproximativ 6 luni de la debutul lor.
Blefarofimoza este o malformaţie palpebrală complexă caracterizata de îngustarea deschiderii orizontale a fantei palpebrale la 20-22 mm (normal 25-30). Ea apare de cele mai multe ori asociata cu alte trei afectiuni importante: ptoza, epicantus inversus, telecantus.
Alte manifestări oftalmice asociate cu sindromul de blefarofimoză: pleoape displastice (lipsa pliului palpebral şi o piele subţire); bord palpebral în formă de “S” şi concavitatea anormal în jos a pleoapei inferioare cu ectropion lateral; anomalii ale căilor lacrimale cauzate de deplasarea în lateral, duplicarea sau stenoza punctului lacrimal; ambliopia, strabismul, vicii de refracţie; incidenţa acestora este mai mare la indivizii cu blefarofimoză decît în populaţia generală.
Se mai pot întîlni nistagmusul şi microftalmia.
Caracteristici minore: o şa nazală lărgită, urechi jos implantate, buză superioară scurtă.
Tratamentul este eminamente chirurgical.
Ectropionul este o eversiune (intoarcere) a pleoapei, o pierdere a contactului dintre aceasta si globul ocular, cel mai frecvent al pleoapei inferioare. Ectropionul poate afecta pleoape in intregime sau numai partial. El poate fi ectropion congenital (din nastere), ectropion de involutie (senil) datorat varstei, ectropion paralitic (ca urmare a unei paralizii faciale) sau ectropion cicatriceal (in urma unui traumatism).
Entropionul se caracterizeaza prin rasucirea spre interior a bordului, a marginii libere a pleoapei. El apare de cele mai multe ori odata cu inaintarea in varsta (entropionul de involutie, senil), ca un rezultat al slabirii anumitor muschi ai pleoapei. Entropionul afecteaza in special pleoapa inferioara. Entropionul poate fi insa si congenital (din nastere) sau cicatriceal (ca urmare a unui traumatism).
Data fiind structura lor particulara, pleoapele prezinta adesea formatiuni tumorale. Tumorile (lat. tumor = umflatura, tumefactie), reprezinta rezultatul cresterii celulare necontrolate si progresive. Ele pot fi maligne (canceroase) sau benigne.