• 09 IUN. 14
    Glaucomul

    Glaucomul

    Glaucomul este un grup de afectiuni oculare, asociat deseori cu o crestere a presiunii lichidului din interiorul ochiului. El este o problema majora de sanatate publica in toata lumea. Glaucomul afecteaza mai mult de 13% din populaţia peste 60 de ani.

    La nivel individual, glaucomul reprezinta o forma particulara de orbire, care, spre deosebire de cataracta e ireversibila si se caracterizeaza prin distrugerea completa si progresiva a nervului optic. Câmpul vizual se restrânge treptat pâna apare orbirea.

    Desi patogeneza nu e inca inteleasa pe deplin, manevrele terapeutice de reducere a tensiunii intraoculare par sa incetineasca progresia bolii la majoritatea pacientilor. Diagnosticul precoce ofera calea cea mai buna sansa de a maximiza numarul anilor de vedere pentru pacientii care au glaucom. Orice pierdere de vedere care se datoreaza acestuia si care s-a produs înainte de diagnosticare, este irecuperabila. De aceea diagnosticarea precoce si tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezinta elementele cele mai importante în prevenirea si stoparea evolutiei lui. Orice persoana trecuta de 40 de ani ar trebui sa mearga în mod regulat la oftalmolog, chiar daca nu are aparent probleme de vedere. Glaucomul nu doare, el orbeste!

    Care sunt principalele tipuri de glaucom?

    Glaucomul poate fi de mai multe tipuri: glaucom congenital, glaucom primitiv cu unghi inchis, cu tensiuni normale, glaucom cu unghi ingust, glaucom pigmentar, glaucom pseudo-exfoliativ, glaucom neovascular, glaucom steroid-indus, glaucom posttraumatic, glaucom in tensiune venoasa episclerala crescuta, glaucom asociat cu anomalii ale corneei si irisului, tumori, boli retiniene.

    Cea mai comuna forma de glaucom, glaucomul primitiv cu unghi deschis, se dezvolta lent si, de obicei, fara nici un simptom. Multi oameni nu devin constienti de faptul ca au aceasta boala pana ce apare pierderea semnificativa a vederii. Aceasta afecteaza initial vederea periferica, dar poate avansa la pierderea vederii centrale. Daca este lasat netratat, glaucomul poate duce la pierderea semnificativa a vederii la ambii ochi, si chiar la orbire.

    Un tip mai putin comun de glaucom, glaucomul acut cu unghi inchis, apare de obicei brusc datorita cresterii rapide a presiunii intraoculare. Simptomele sale includ dureri oculare severe, greată, inrosirea ochilor, vederea de inele colorate in jurul surselor de lumina, vedere încetosata. Această conditie este o urgentă oculara, si asistenta medicala trebuie solicitata imediat, pierderea severa a vederii putand aparea rapid.

    Glaucomul cronic cu unghi inchis se manifesta gradual, fara durere, si este mai frecvent la asiatici.
    Care sunt cauzele de glaucom?

    Boala este de obicei asociata cu o crestere a presiunii lichidului din interiorul ochiului (umoarea apoasa), insa alte teorii includ lipsa alimentarii adecvate cu sange a nervului optic. Umoarea apoasa este eliminata printr-un sistem de scurgere situat in unghiul irido-cornean. Cand acest sistem de scurgere este blocat sau nu dreneaza suficient lichid, presiunea intraoculara creste.
    Factorii de risc includ:

    • varsta – oamenii peste 40 de ani au un risc crescut pentru boala

    • rasa – afro-americanii sunt mult mai susceptibili decat caucazienii

    • istoricul familial de glaucom

    • conditii medicale, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima etc

    • traumatisme oculare

    • alti factori de risc legati de ochi – anatomia ochiului, grosimea corneei şi aspectul nervului optic indica un risc pentru dezvoltarea de glaucom. Boli precum dezlipirea de retină, tumori oculare, inflamatii oculare pot induce, de asemenea, glaucom

    • folosirea corticosteroizilor

    Cum este diagnosticat glaucomul?

    Glaucomul este diagnosticat printr-o examinare amanuntita a ochiului. Pentru a stabili diagnosticul de glaucom, trebuie sa fie prezente mai multe elemente. Pentru ca glaucomul este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca se agraveaza in timp, o modificare in aspectul nervului optic, o pierdere a tesutului nervos, si o pierdere a campului vizual confirma diagnosticul. Unii nervi optici au un aspect suspect, asemanator aspectului din glaucom, dar pacientii nu au alti factori de risc sau semne de glaucom. Acesti pacienti trebuie să fie urmăriti îndeaproape cu examene oftalmologice de rutina pentru a fi monitorizati.

    Testarea include:

    • istoricul pacientului

    • masurarea acuitatii vizuale

    • masurarea presiunii intraoculare

    • masurarea grosimii corneei

    • testarea câmpului vizual

    • examinarea fundului de ochi

    • examinarea unghiului camerular; OCT (tomografia in coerenta optica) de nerv optic

    Cum este tratat glaucomul?

    Tratamentul glaucomului are ca scop reducerea presiunii intraoculare si ameliorarea circulatiei arteriale a nervului optic.

    Tratamentul variaza in functie de tipul acestuia. De exemplu, in glaucomul congenital oportuna este interventia chirurgicala , in glaucomul primitiv cu unghi ingust se practica terapia laser, iar in glaucomul primitiv cu unghi deschis, o tensiune intraoculara tinta se atinge prin tratament medicamentos, iar cand acesta nu mai da rezultate, se apeleaza la interventia chirurgicala.

    Prima linie de tratament pentru glaucomul primitiv cu unghi deschis o reprezinta administrarea de picaturi oculare pe baza de prescriptie medicala care trebuie sa fie luate in mod regulat. In unele cazuri, medicamente sistemice, tratamentul cu laser, sau interventii chirurgicale pot fi necesare. Desi nu exista nici o cura care sa vindece glaucomul, diagnosticul precoce şi continuarea tratamentului pot pastra vederea.
    Glaucomul acut cu unghi ingust este o urgenta medicala. Mai multe medicamente pot fi utilizate pentru a reduce presiunea intraoculara cat mai repede posibil. O procedura cu laser, numita iridotomie periferica, de asemenea, poate fi efectuata.
    Pacientii cu glaucom necesita continuarea tratamentului pentru tot restul vietii lor. Deoarece boala poate progresa silentios, respectarea medicatiei si controalele periodice sunt esentiale, pentru ca tratamentul sa poata fi ajustat daca este cazul.
    Prin pastrarea presiunii oculare sub control, deteriorarea nervului optic şi pierderea campului vizual pot incetini sau se pot opri. Trebuie atinsa o presiune tinta, ce difera pentru fiecare persoana, in functie de gradul de deteriorare si de alti factori. Presiunea tinta se poate schimba pe parcursul vietii.

    Operatia de glaucom nu “reda” din pacate vederea, face doar ca ea sa nu se deterioreze mai mult.

    Pe langa tratamentul adecvat fiecarei forme de glaucom, foarte importanta este urmarirea atenta a pacientilor: tonometria lunara (masurarea lunara a tensiunii intraoculare), camp vizual la 4-6 luni, tomografie computerizata de nerv optic anual, examinarea fundului de ochi la cateva luni.

    Trabeculectomia este o procedura chirurgicala care diminueaza presiune intraoculara prin crearea unei mici ferestre pe trabecul (un tesut translucid care filtreaza umoarea apoasa cand aceasta se scurge in afara ochiului). Umoarea apoasă iese uşor prin aceasta fereastră şi se adună sub conjunctivă, formând o mică denivelare, denumită bula de filtratie. Interventia se realizeaza de obicei in partea superioara a ochiului şi este portejata de pleoapa superioara.

    Dupa operaţia de glaucom pacientul nu va vedea obligatoriu mai bine decât înainte de interventie; scopul acesteia nu este de a îmbunătăţi vederea ci de a stopa evolutia bolii prin reducerea presiunii intraoculare la un nivel care să nu ducă la scăderea ireversibilă a vederii. După interventia chirurgicala, presiunea scade la 30-50% faţă de nivelul iniţial.

    O noutate pe plan mondial este implantarea unui mic dispozitiv care are rolul de a drena umoarea apoasa, reducand astfel presiunea intraoculara (PIO), numit Sunt Ex-Press. Aceasta operatie e mult mai putin traumatizanta decat trabeculectomia clasica, cu reactii inflamatorii minime postoperatorii si cu vindecare mult mai rapida, cu o rata de success de circa 94%. Un alt avantaj il are faptul ca reduce mult nevoia medicatiei antiglaucomatoase si vizitele postoperatorii la medic. Clinica Oftalmestet este una dintre putinele clinici din tara care realizeaza cu succes acest tip de operatie.

    Aceasta interventie poate fi combinata si cu operatia de cataracta.
    Depistarea precoce, tratamentul prompt si monitorizarea regulata pot ajuta la controlul glaucomului si reduc, prin urmare, sansele de pierdere progresiva a vederii.

Pacienti - Informatii utile

  • Analize necesare operatiei de cataracta

    Analize necesare in vederea operatiei de cataracta: Hemoleucograma Coagulograma Glicemie Uree VSH AST ALT Bilirubina totala HVB HVC HIV Consult cardiologic EKG Examenul secretiei conjunctivale ATENTIE: Analizele sunt absolut obligatorii pentru toate operatiile! Nu consumati cafea in ziua operatiei! In cazul in care pacientul: -se prezinta la operatie fara analize, operatia poate fi amanata; -urmeaza
  • Cataracta – Ce este cataracta?

    Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere. Cataracta se
  • Cataracta – Complicatii in timpul si dupa operatie

    Atentie!!! In cazul aparitiei complicatiilor, cooperarea pacientului in administrarea tratamentului si respectarea recomandarilor medicului, sunt extrem de importante! Datorita evolutie permanete a tehnicilor chirurgicale, complicatiile ce pot aparea in timpul operatie sau dupa, sunt din ce in ce mai rar inalnite si pot fi tratate, in majoritatea cazurilor, cu succes: Inflamatii, infectii, endoftalmita; Hemoragie intraoculara
  • Cataracta – cristaline artificiale

    In functie de calitatea vederii, cristalinele artificiale foldabile se impart in doua grupe: MONOFOCALE foldabile - nefoldabile si MULTIFOCALE foldabile. Cristalinele MONOFOCALE ofera o vedere buna la o singura distanta, precum: Fara ochelari la distanta, dar cu ochelari pentru apropiere; Fara ochelari la apropiere, dar cu ochelari la distanta; Cu ochelari pentru distanta si pentru
  • Cataracta – desfasurarea operatiei

    Operatia de cataracta se desfasoara sub anestezie locala, ceea ce inseamna ca pacientul este constient de ceea ce i se intampla, dar nu simte durerea. Anestezia locala se poate efectua in doua moduri: cu injectie sau cu gel. Operatia de cataracta se face la ochi diferiti, in zile diferite. Operatia se numeste facoemulsificare cu ultrasunete
  • Cataracta – pregatirea pentru operatie

    Cel mai important aspect este stabilirea diagnosticului, deci inainte de toate este nevoie de un consult. Dupa stabilirea diagnosticului, se fac niste investigatii necesare pentru operatie. In functie de caz, alte afectiuni prezente, recomandarea medicului si a tipului de cristalin artificial ales, investigatiile pot cuprinde: examen de camp vizual; biometrie ultrasonica; biometrie in coerenta optica;
  • Cataracta – Tipuri de cataracta

    Cataracta nucleara Cataracta nucleara reprezinta, pe de-o parte, cel mai frecvent tip de cataracta si apare adesea, odata cu inaintarea in varsta. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii, in acelasi mod. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectati, dar unul dintre ei este intr-o stare mai grava decat celalalt. Acest tip de
  • Cataracta – Tratament chirurgical

    Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere. Cataracta se

Programari

Puteti face o programare online.